Huis beveiligen: Waar dient u op te letten?

Hoe beveilig ik mijn huis op de beste manier?

Wie ooit een inbraak in zijn of haar woning heeft meegemaakt weet dat dit grote financiële en emotionele gevolgen kan hebben. Dit wilt u ten alle tijden voorkomen voor uzelf of uw gezin. Gelukkig is het tegenwoordig goed mogelijk om uw huis te beveiligen tegen inbraak.

Hoeveel beveiligingscamera’s heb ik nodig?

Bij de gemiddelde (tussen)woning volstaat een camerasysteem set met 4 camera’s om uw huis te beveiligen tegen inbraak. Monteer 2 camera’s aan elke zijde van de woning voor de beste huisbeveiliging. Heeft u echter een vrijstaande woning of een losstaande schuur die u wilt beveiligen, dan kan het zijn dat u er meer camera’s nodig heeft. Belangrijk is om in de gaten te houden dat de beelden elkaar net overlappen zodat altijd alles in beeld kan worden gebracht. Kiest u voor meer dan 4 camera’s let er dan ook op om ook een recorder te kiezen waarop het juiste aantal camera’s kan worden aangesloten. Vind u dit zelf lastig te bepalen laat dan een expert vrijblijvend langskomen om u goed te informeren. De volgende vraag die u dient te beantwoorden is namelijk ook welke soort camera u wilt. Er zijn twee soorten camera’s veel verkrijgbaar: de dome camera en de bullet camera.

Wat is een bullet camera?

Huis beveiligen: Waar dient u op te letten?

 • Een bullet camera is langwerpige camera die vaak gebruikt wordt voor het beveiligen van een poort, deur of balie. De camera kan goed worden gericht op één specifiek onderwerp.
 • Voor het opnemen van grote afstand is een bullet camera een zeer geschikte keuze. De bullet camera heeft een kleinere kijkhoek maar kan hierdoor van veel verder weg scherpe beelden opnemen.
 • Een bullet camera is goed te gebruiken voor scherpe beelden ‘s nachts. De bulletcamera heeft een sterke infrarood lichtbundel.
 • De camera is groot en mag gezien worden. Hij wordt dan ook vaak ingezet als preventie maatregel.

Wat is een dome camera

Huis beveiligen: Waar dient u op te letten?

 • Een dome camera is een kleine koepelvormige camera met een glazen behuizing
 • Deze camera is vandaalproof en dus ideaal als hij op een maximale hoogte van 2,5 meter moet worden gemonteerd.
 • Een dome camera heeft een grotere kijkhoek waardoor hij perfect is voor het beveiligen van een groot gebied.
 • De camera is klein en valt minder op. Hij is dus zowel esthetisch verantwoord als meer verborgen. Dit is zeker fijn als de camera niet mag opvallen.
 • De dome camera is ook beschikbaar als speeddome camera die ook bewegingen kan maken. Deze kun je bedienen met behulp van een recorder, smartphone of een PTZ controller. Verder heeft deze camera dezelfde specificaties als de gewone dome camera maar kan dus meebewegen en inzoomen.

Welke specificaties moet ik op letten bij de aanschaf van een beveiligingscamera?

Er zijn een aantal punten die belangrijk zijn om in ogenschouw te nemen bij de aanschaf van een camera om je huis te beveiligen. Dit geldt zowel voor dome als bullet bewakingscamera’s.

Aantal pixels
Hoe hoger het aantal pixel van de camera hoe scherper de beelden zijn. Naast de megapixels zijn ook de FPS belangrijk, oftewel de “frames per second”. Hoe meer beelden per seconde, hoe beter de details zichtbaar zijn bij bewegende beelden. Doorgaans filmen beveiligingscamera’s met 25 of 30 frames per seconde.
Nachtzicht
Uiteraard wilt u ook in het donker goede beelden hebben rond uw huis. Het IR bereik, oftewel infrarood bereik vertelt hier meer over. Bij elke camera staat vermeld hoe ver dit IR bereik is en waar u dus vanuit mag gaan dat u scherpe beelden te zien krijgt op uw bewakingscamera.
Binnen of buiten
Wanneer het camerasysteem een IP66 codering of hoger heeft dan is het systeem geschikt voor buitengebruik. Dit betekent dat de bewakingscamera bestand is tegen matig vandalisme en weer- en waterproof is. Hoe hoger de codering hoe beter de camera buiten is beschermd.

Camerabeelden op browser

Top 5 best verkochte camerasystemen

Het verschil tussen een IP camera en een analoge camera uitgelegd

IP camera

Een IP camera zendt een digitaal signaal uit en kan hierdoor direct op een netwerk worden aangesloten. Elke IP camera heeft een eigen uniek IP adres adres. Hiermee communiceert de camera met de NVR (netwerk video recorder), het netwerk of uw telefoon of laptop. Veel IP camera’s maken gebruik van PoE waardoor er maar 1 (UTP) kabel nodig is voor zowel beeld- als stroomoverdracht.

Voordelen van IP bewakingscamera’s

 • Hoge beeldkwaliteit/ resolutie
 • Hoge lichtgevoeligheid
 • Met PoE maar 1 kabel nodig per camera

Analoge camera

Een analoog systeem is een ouderwetser systeem en wordt met een coax kabel op een DVR recorder aangesloten. Deze recorder zet de beelden om van analoge naar digitale beelden. Hierdoor zijn de beelden te bekijken op een beeldscherm zoals een televisie of computer. De beeldkwaliteit ligt lager dan bij IP camera’s maar het camerasysteem is over het algemeen goedkoper.

Voordelen van analoge bewakingscamera’s

 • Snel aan te sluiten (plug&play)
 • Goedkoper in aanschaf
 • Stabiel en weinig storingsgevoelig

Hoe kan ik mijn camerabeelden bekijken?

Wilt u uw huis beveiligen tegen inbraak dan dient u snel beschikking te hebben over de camerabeelden. De beelden van de beveiligingscamera zijn allemaal te bekijken via de app die u kunt installeren op een smartphone of tablet. Dit geldt zowel voor de digitale IP camera’s als voor de analoge varianten. De beelden kunnen met behulp van een NVR recorder (bij IP camera’s) of DVR recorder (bij analoge camera’s) ook op de televisie worden bekeken. De recorder kan dan ook meteen de beelden opnemen waardoor u deze ook kunt terugkijken. Bij IP camera’s kunnen de beelden ook nog eens via internet worden bekeken.

Camerasysteem met App

Top 3 best verkochte losse camera’s

Bewakingscamera laten installeren

Als het gaat om huisbeveiliging wilt u natuurlijk geen risico lopen dat er iets mis gaat. Ondanks dat de meeste bewakingscamerasystemen gemakkelijk zelf te installeren zijn bieden we ook installatiehulp. Wilt u een camera door ons laten installeren dan zullen we altijd eerst bij u langskomen om een inschatting te maken van de werkzaamheden. Op deze manier komt u achteraf niet voor verrassingen te staan. We bespreken waar de camera’s het moeten komen te hangen en voeren de installatiewerkzaamheden desgewenst voor u uit. Bent u geïnteresseerd om de installatie door ons uit te laten voeren dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder!

 

Huis beveiligen: Waar dient u op te letten?
Scroll naar top