Tips & Informatie

Cameratoezicht in winkels en privacy

Heb je besloten dat jij ook cameratoezicht wilt in jouw winkel dan zijn er als ondernemer wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. We schreven al eerder over de AVG die eerder dit jaar in werking trad en de regels die verbonden zijn aan het gebruik van camerabeelden. Cameratoezicht in winkels en privacy is hierbij een belangrijk onderdeel wat nageleefd dient te worden.

 Cameratoezicht in of rond een winkel, horecagelegenheid of sportclub kan helpen om eigendommen maar ook bezoekers en personeel te beschermen. De inbreuk op privacy voor bezoekers en werknemers is hierbij helaas ook groot. Om deze reden mogen ondernemers alleen camera’s ophangen als zijn aan een aantal voorwaarden voldoen.

Locatie camera’s

Allereerst mogen camera’s niet worden opgehangen in pashokjes of kleedkamers. Mensen kunnen naakt in beeld komen en de privacyschending gaat in dat geval te ver. Ook mag het cameratoezicht niet op zichzelf staan. Het moet onderdeel zijn van een totaalpakket aan maatregelen.

Gerechtvaardigd belang

De ondernemer moet een gerechtvaardigd belang hebben voor het cameratoezicht. Dit houdt in dat de reden voor het ophangen van camera’s is om diefstal tegen te gaan of klanten en werknemers beschermen.

Noodzaak van cameratoezicht

Het cameratoezicht moet noodzakelijk zijn. Dat wil zeggen dat de ondernemer het doel niet op een andere manier kan bereiken. Zijn er wel andere mogelijkheden dan zal je deze stappen als ondernemer eerste moeten volgen. Daarbij

Privacytoets

De ondernemer moet eerst een privacytoets uitvoeren. Dit betekent dat hij de belangen van de klanten en de werknemers afweegt tegen zijn eigen belang.

DPIA

Zet de ondernemer grootschalig en/of systematisch cameratoezicht in om diefstal en fraude door werknemers te bestrijden? Dan moet de werkgever een data protection impact assessment (DPIA) uitvoeren. Zeker als dit cameratoezicht is waarvan de werknemers niet op de hoogte zijn.

Rechten van klanten en werknemers

Klanten moeten voordat ze het pand betreden op de hoogte zijn gebracht dat er cameratoezicht is. De ondernemer moet hen hierover informeren. Een bordje in zicht hangen is hiervoor een goede oplossing.

Daarnaast mogen klanten en betrokken altijd een verzoek indienen

  • om de gegevens (camerabeelden) in te zien;
  • om vergeten te worden;
  • voor beperking van de verwerking van de beelden toe te passen
  • voor bezwaar te maken tegen het gebruik van persoonsgegevens.

Bewaartermijn camerabeelden

De ondernemer mag de camerabeelden niet langer bewaren dan noodzakelijk is. De richtlijn hiervoor is maximaal 4 weken. Maar is er een incident vastgelegd, zoals diefstal? Dan mag de werkgever de betreffende beelden bewaren tot dit incident is afgehandeld.

Houd je als ondernemer aan deze regels en je bent volledig legitiem om bewakingsbeelden te maken om jouw winkel te beveiligen en personeel te beschermen.

Onze klanten zeggen:

J. vd Marel
J. vd Marel
Lees verder
Na een vervelende inbraak ben ik snel geholpen! Snel een passende offerte en dezelfde week nog de installatie
T. Yedic
T. Yedic
Lees verder
Het was lastig een betrouwbare partij te vinden. Gelukkig bood bewakingscamera kopen onafhankelijk advies. Ons kantoor is nu goed beveiligd voor een mooi bedrag per maand
Patricia Rietveld
Patricia Rietveld
Lees verder
Wij hebben een alarm en camerasysteem gekocht. We vonden het een fijn idee dat als wij weg zijn en het alarm gaat af dat we meteen zélf kunnen meekijken.

Bij camerasysteemkopen.nl bent u verzekerd van:

Vond u dit een handige tip? Deel 'm!

WhatsApp
Email
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees meer

Scroll naar top

Direct een gratis offerte aanvragen